Поводом дешавања на утакмици 2. кола плеј-аута СРЛ Србије у Лесковцу одиграној између РК Дубочица 54 и МРК Црвена звезда Примобет, током које је наш тим донео непопуларну одлуку о повлачењу екипе са терена пре њеног завршетка, у обавези смо да се обратимо јавности.

У току саме утакмице, као и на полувремену, спортски директор Огњен Кајганић и тренер екипе Недељко Матић, у више наврата упозоравали су судије и делегате на несанкционисање прегрубе игре од стране противничких играча, што се дешавало и на претходним утакмицама са истим актерима, а све у жељи да заштитимо наше играче и игру уопште.

У 44. минуту утакмице, после изузетно грубог фаула над пивотменом Црвене звезде Душаном Андрејевићем, повређено му је око. Да не би дошло до ескалације ситуације на паркету и како би спречили настанак потпуног хаоса услед пристрасног суђења арбитара, а пре свега ради заштите здравља играча, били смо приморани на овај потез, који сматрамо јединим исправним у датом тренутку.

Такође, желимо да упознамо јавност са догађајима током утакмица Црвене звезде где је правду делио исти судијски пар. Након утакмице 9. кола СРЛ, одигране 11. новембра 2023. године у Лесковцу, играч Црвене звезде Михаило Шљукић је после грубог фаула завршио у Ургентном центру са дијагнозом потреса мозга. Исти судијски пар наставио је са пристрасним суђењем на утакмици 21. кола СРЛ, одиграној 30. марта 2024. године у Каћу. То је кулминирало у среду, 17. априла на поменутој утакмици 2. кола плеј-аута у Лесковцу, када је Душан Андрејевић по доласку у Београд завршио у болници са дијагнозом повреде ока, хематомом и едемом на очном капку, а постоји опасност и од одвајања ретине (озбиљнијих проблема са оком). Нови преглед заказан је у понедељак, што за последицу има његово одсуство до даљњег.

Напомињемо да су на претходним утакмицама наши играчи задобили тешке повреде у више наврата, па чак и отворен прелом руке, а имајући у виду да је рукомет физички захтеван контактни спорт, свако дозвољавање преоштре игре сматрамо директним угрожавањем здравља играча.

Мишљења смо да је овоме допринело и лоше делегирање комесара за суђење, Владимира Николића. Свесни смо да су и судије људи и да долази до ненамерних грешака. Не правимо теорије завере и свесни смо да је рукомет захтеван спорт, па тако не желимо да мислимо да Иван Мошорински и Александар Панџић имају нешто против нашег клуба, али сматрамо да су због свог искуства морали боље да процене ситуацију и реагују.

Истовремено, напомињемо да од повратка у српски рукомет и доласка у Црвену звезду тренер Недељко Матић трпи веома некоректан однос од стране арбитара, што није у реду с обзиром на његове тренерске и људске квалитете, а и године стажа.

МРК Црвена звезда Примобет одржао је састанак Управног одбора на којем је једногласно подржана одлука спортског директора и тренера да повуку екипу са терена, и поред велике жеље играча да се врате на терен, како не би дошло до још горег сценарија.

Црвена звезда се труди да са свим клубовима има коректне и фер односе, самим тим и са судијама и да ради на промоцији рукомета као спорта, тако да не видимо разлог да се са разгласа пуштају песме које вређају наш клуб, као што се то десило у среду у хали у Лесковцу.

С обзиром на наведене чињенице, уверени смо да ће РС Србије адекватно реаговати, а све у циљу промоције рукомета и заштите играча јер ипак су играчи најважнији.

Спортски поздрав
УО МРК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПРИМОБЕТ